Arkivfoto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio
Arkivfoto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

Nyhus (S) polisanmäld för försök till röstköp

"Jag har inte gjort något fel"
1:54 min

Johan Nyhus (S), kommunalråd i Göteborg, polisanmäls för sitt agerande för att få igenom en rödgrönrosa budget i kommunfullmäktige.

Nyhus erbjöd Theo Papaioannou, ledare för det lokala partiet Vägvalet, en plats i en kommunal nämnd i utbyte mot att Vägvalet skulle rösta ja till budgeten. 

I stället för att acceptera erbjudandet vände sig Papaioannou till pressen. På torsdagen skrev tre professorer en debattartikel i GP om att Nyhus eventuellt brutit mot lagen. Senare under dagen gjordes en polisanmälan av advokat Hans-Elof Olofsson.

- Jag har inte kompetens att avgöra om det handlar om muta eller inte, men jag tycker att det är bra att det utreds, säger Papaioannou till Göteborgs-Posten.

På torsdagskvällen röstades den rödgrönrosa budgeten igenom med 40 mot 36 röster. Sverigedemokraterna röstade för Alliansens budget. Vägvalet, med fem mandat, lade ner sina röster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".