Omröstning budget Kommunfullmäktige. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio
Omröstningsresultatet, 40 för det rödgrönrosa förslaget, 36 för Alliansens och Vägvalets 5 nedlagda röster. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio

Rödgrönrosa budget för Göteborg

1:22 min

40-36 blev siffrorna för det förslag som S, MP, V och F! lade fram i budgetomröstningen efter att Vägvalet lade ner sina röster i gårdagens kommunfullmäktige. 

Det var en lättad Anneli Hulthén efter att det rödgrönrosa budgetförslaget röstades igenom under gårdagskvällen.

– Det känns lugnt för stunden, men jag tror inte man ska ta något för givet i Göteborgs kommunfullmäktige längre, säger Anneli Hulthén, socialdemokratisk ordförande för kommunstyrelsen.

40-36 blev siffrorna efter att Vägvalet hade lagt ner sina fem röster som hade kunnat fälla förslaget. 

– Det är praxis, det måste finnas någon substans när man stödjer någon annans budget annat än att skapa kaos, säger Vägvalets partiledare Theo Papaioannou.

Det menar han att Sverigedemokraterna försökte göra när de stödde Alliansens förslag efter att deras eget hade blivit nedröstat. Men eftersom Vägvalet lade ner sina röster blev det en förlust för Alliansen, och moderatledaren Jonas Ransgård var besviken. 

– Jag tycker det är tråkigt att man fortsätter på väg som inte har lett till bättre skolresultat och mer bostäder i Göteborg.

Du hade varit mer nöjd om ni fick igenom er budget med hjälp av Sverigedokraterna?

– Vårt ansvar som allians är att föra den politik vi gick på val på, vi lade fram en gemensam budget och vilka som röstar på den är upp till dem, men vi står för våra förslag och vi tror att de hade varit bättre för Göteborg, säger Jonas Ransgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista