Ambulansintaget. Foto: Marie Ullnert/Sahlgrenska universitetssjukhuset
Foto: Marie Ullnert/Sahlgrenska universitetssjukhuset

Västra Götalandsregionen friad i ambulansmålet

Ambulanssjuksköterskan hade jobbat i nästan 23 timmar då han somnade och av vägen. Arbetsgivaren, Västra Götalandsregionen, har friats av Göteborgs tingsrätt.


Olyckan skedde 2010 på väg till Kungälvs sjukhus. Kollegan som befann sig bak i ambulansen skadade bland annat nacken. Patienten klarade sig utan skador.

Lämpligheten i att landsting och regioner låter ambulanspersonal jobba dygnspass har diskuterats efter olyckan.

I åtalet, som gäller arbetsmiljöbrott, kräver åklagare Kristina Persson arbetsgivaren Västra Götalandsregionen på en företagsbot på 400 000 kronor.

-I det här specifika fallet så bedömde inte jag att det var föraren som hade det straffrättsliga ansvaret, utan att det var arbetsgivaren som inte hade planerat och riskbedömt och vidtagit tillräckliga åtgärder, säger hon.

-Och det är också det som orsakar olyckan.

Men har varit svårt för åklagaren att hitta vem eller vilka som kan anses vara ansvariga till arbetsmiljöbrottet.

Därför åtalades hela regionen. Men för att kunna dömas till en företagsbot måste det framgå att den som åtalas har en näringsverksamhet.

Enligt tingsrätten är det inte bevisat att Västra Götalandsregionen bedriver näringsverksamhet, eftersom sjukvården vid Kungälvs sjukhus är obligatorisk, att den nästan bara finansieras med skatter och att verksamheten inte anses vara konkurrensutsatt.
Därför frias Västra Götalandsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".