Bättre kontakt med göteborgarna kan kosta 650 miljoner

Mats Arnsmar: "en väg för alla kontakter"
1:13 min

Ett nytt samhällsbyggnadshus i Göteborg kommer att underlätta medborgarnas kontakter med tjänstemän och politiker. Allt som har med bostäder, mark, stadsutveckling och trafik kommer att rymmas under ett tak, säger stadsbyggnadspolitikerna.

Mats Arnsmar är byggnadsnämndens ordförande.

– Ska man vara ärlig så är ju Göteborgs stad inte tydlig med vart folk ska vända sig. Fastighetskontoret ligger där borta, har du sen rena byggfrågor så går du till en annan del av stan.
Jag tror att det är en viktig symbolfråga att man har en väg in för alla frågor och kontakter som handlar om hur staden byggs och utvecklas, säger Mats Arnsmar.

Stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret och trafikkontoret är dom tre bärande förvaltningarna som ska inhysas i Samhällsbyggnadshuset. Men det kan tillkomma förvaltningar som Park och Natur.

Efter en del lokaliseringsturer så verkar det som om det blir en ombyggnad av kvarteret Traktören i Västra Nordstan som stan bestämmer sig för. Här finns idag en gul tegelbyggnad från slutet av 1970 talet där bl.a stadsbyggnadskontoret ligger.
1 000 arbetsplatser ska få plats i det nya huset, men det blir inte billigt.
Budgeten för ombyggnad hamnar förmodligen runt 650 miljoner kronor.

När bostadsproduktionen i Göteborg inom ett antal år har ökat till 7 000 bostäder per år, så behövs det många nya resurser inte minst till stadsbyggnandskontoret. Kjell Björkqvist folkpartist i byggnadsnämnden blickar framåt.

– Vi ska bygga västlänk, vi ska bygga mycket nya bostäder och kontor. Vi ska utveckla staden med ett nytt kollektivtrafiksystem som är planskild från annan trafik, ja det behövs mycket planeringsresurser framöver. Helt klart, säger Kjell Björkqvist.

Ännu dröjer det säkert något år eller två innan ett beslut kan tas av kommunfullmäktige om att skapa ett samhällsbyggnadshus.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".