Många dödsolyckor med tunga fordon är självmord

Vart tionde dödsfall i trafiken är i själva verket ett självmord. Det visar en ny klassning som bland annat Trafikverket ,Suicidprevention Väst och Sahlgrenska akademin tagit fram.

I nästan hälften av fallen blev långtradar- och lastbilschaufförer ofrivilligt inblandade i olyckor genom att människor körde rakt in i deras fordon eller kastade sig framför dem.

Medan det länge funnits rutiner för tågförare som råkat ut för självmordskandidater så har förare av tunga fordon fått det först på senare år i form av Kollegahjälpen . Det är  ett samarbetsorgan mellan fack och arbetsgivare. Nyligen hölls möte om självmordsproblematiken.

Det är främst obältade män i 30-årsåldern som kör in i lastbilar

Fakta:

2010-2013 klassades 103 dödsfall i trafiken som självmord.

* 84 procent av självmorden begicks av män.

* Flest självmord inträffade i åldersgruppen 30-39 år.

* 36 procent var singelkollisioner, vanligast var krock mot ett träd följt av berg och bropelare. m nästan lika stor andel var möteskrockar.

* 43 procent av alla självmordsfall involverade en tung lastbil antingen genom möten eller fotgängare som kastade sig framför fordonet.

* Bland personbilsförarna som tog sitt liv använde tre fjärdedelar inte bälte.

* Flest självmord i trafiken skedde i mars.

* Den vanligaste vägtypen var en normal tvåfältsväg eller gata.

Hjälp finns att få hos bl a:

Nationella Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp. Tel: 020-220060. Öppen 13-22, alla dagar.

SPES, för närstående till människor som tagit sitt liv. Tel: 08-34 58 73. Öppen: Alla dagar 19-22.

1177:s frågetjänst, här kan du få svar på frågor om psykisk ohälsa. www.1177.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".