Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#mittord

Ökad efterfrågan på modersmålsundervisning

Eleven Ikrán Abdulkadír om modersmålsundervisningen
1:34 min
Klassrum
Var tredje elev utnyttjar inte sin rätt till modersmålsundervisning. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Det är hårt tryck på modersmålsundervisning och studiehandledning på invandrarspråk i Göteborg. I dag har över 10 000 elever i grundskolan undervisning på sitt modersmål och det är en ökning med nästan tusen elever på ett halvår.

– Det är jättebra att jag får studiehandledning på mitt modersmål. Jag förstår mer då, säger eleven  Ikran Anbdulkadir.

Många i min klass är i samma situation, säger Ikran Anbdulkadir, tolkad av studiehandledare Abdi Jama. Hon har varit i Sverige i åtta månader och får studiehandledning på somaliska sen i augusti.

Somaliska är näst största språk i Göteborgs modersmålsundervisning. Störst är arabiska som Dalia Samanji studiehandleder i och hon säger att många inte känner till sin rätt.

– De behöver stöd på modersmål, men de får inte det. Föräldrarna vet inte om att de har rätt till det, säger Dalia Samanji.

En kartläggning i kommunen bekräftar den här bilden och att det förmodligen behövs mer resurser till skolorna.

– Det beror på skolorna och deras ekonomi. Vi räcker inte till. Och det ökar, det kommer fler nyanlända hela tiden, säger Dalia Samanji.

Var tredje elev utnyttjar inte sin rätt till modersmålsundervisning och är kanske är det tur, eftersom det nu blivit svårare att hitta lärare. Inger Fält är områdeschef på Språkcentrum som ansvarar för modersmålsundervisningen i Göteborg.

- Vi anställer nya lärare varje vecka. Det är klart att det är viktigt att vi fortfarande håller krav på att de är lämpliga som lärare. Men det är klart att det blir svårare att snabbt hitta det, säger Inger Fält.

Fotnot: 10 570 elever får modersmålsundervisning i grundskolan i Göteborg, enligt höstens statistik från Språkcentrum.

Dessutom får omkring 1 800 gymnasieelever undervisning på sitt modersmål. Därutöver finns studiehandledning för dem som riskerar att missa betygsmålen och i förskolan finns modersmålsstöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".