Cecilia Magnusson ordförande för Göteborgsmoderaterna, Martin Wannholt och före detta moderata riksdagsledamoten Göran Lindblad
Cecilia Magnusson ordförande för Göteborgsmoderaterna, Martin Wannholt och före detta moderata riksdagsledamoten Göran Lindblad. Foto: TT / Sveriges Radio

Kritiker: Uteslutningen av Wannholt är korkad

Cecilia Magnusson om Wannholts uteslutning ur Moderaterna
1:37 min

Göteborgs populäraste Moderat, kommunalrådet Martin Wannholt utesluts ur partiet. Ordföranden för Göteborgsmoderaterna menar att Wannholt har agerat illojalt. Partikollegan Göran Lindblad menar att uteslutningen är korkad.

– Han har begått ett stadgebrott, precis som vi skrev till partistyrelsen. Beter man sig på det här viset så är det inte förenligt med ett medlemskap, säger Cecilia Magnusson ordförande i Moderaterna i Göteborg.

Martin Wannholt, som fick flest personröster bland Moderaterna i kommunvalet i Göteborg, hamnade på kant med sitt parti sedan han först öppet gått ut och kritiserat tågtunneln Västlänken och sedan mot sitt partis vilja tagit plats i Göteborgs kommunstyrelse.

För att få kommunstyrelseplatsen samverkade han med lokala partiet Vägvalet i Göteborg. Beslutet är tråkigt men väntat säger Martin Wannholt

– Nej, jag tycker det är tråkigt men samtidigt ser jag ju nu att vi får köra full fart, alltså Göteborgs stads utveckling står högre i kurs än enskilda partier, säger Martin Wannholt

Martin Wannholt, som nu kallar sig obunden Moderat, kommer att sitta kvar som kommunalråd, men vill inte lämna något besked hur han tänker göra på längre sikt. Han vill inte heller kommentera hur partiet som uteslutit honom agerat.

– Nej jag har faktiskt inge lust att kommentera Cecilia Magnusson...nej för att då kan jag uttrycka mig på ett sätt som jag inte vill göra i media, säger Martin Wannholt.

I veckan publicerades ett öppet brev från tio ledande Moderater till stöd för Wannholt. En av de är den mångårige före detta riksdagsmannen, Göran Lindblad, som kallar beslutet för korkat:

– Det är ett korkat beslut eftersom det här innebär att Moderaterna visar ett väljarförakt. Det är ju en enastående händelse som inträffade häromdagen i Göteborg när över 5000 personer demonstrerade till förmån för Martin Wannholt, till förmån för att avskaffa trängselskatten och mot Västlänken, säger Göran Lindblad moderat fd riksdagsledamot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".