Fem norska höghastighetståg. Foto: Erik Johanson/Scanpix
Norska tåg som kommer upp i höga hastigheter. Foto: Erik Johanson/Scanpix

Mer kontakter mellan Göteborg och Oslo i framtiden

Johan Nyhus: Samarbetet ska vi värna och utveckla
1:04 min

Göteborg satsar nu på att utveckla samarbetet med Oslo och Norge. Efter beslut i Göteborgs kommunledning förstärks sekretariatet för Göteborg-Oslo-samarbetet och det breddas till mer än höghastighetståg och infrastruktur.

– Det finns en hel del andra relationer vi behöver ha med varandra. Vi kan ta handel, vi kan ta diskussioner med varandra hur godsflöde. Det är ju delvis infrastruktur med det är inte allt: hur utvecklar vi samarbetet till näringslivet? Hur kan man gå vidare i tätare samarbeten Oslo-Göteborg men också Norge-Sverige? säger Johan Nyhus, socialdemokratiskt kommunalråd.

Sekretariatet för Göteborg-Oslo-samarbetet fanns tidigare på kommunala bolaget Business Region Göteborg, men har flyttat till stadsledningskontorets internationella avdelning och förstärks nu med en person.

Förbättrad järnvägskapacitet för gods- och persontrafik mellan Oslo och Göteborg har varit och är fortfarande huvudfrågan, både på sträckan Öxnered-Halden och i diskussionerna om framtida höghastighetståg.

Samarbetet har funnits sedan 1995 och nu ingår också Västragötalandsregionen och ett par andra norska kommuner (Akershus och Østfold fylkeskommuner) och samarbetsbudgeten är på totalt 5 miljoner kronor de närmaste två åren.

– Göteborg-Oslo har traditionellt ett bra samarbete. Det samarbetet ska vi värna och utveckla, säger Johan Nyhus, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".