Carolina Lopez. Foto: Sylvia Dahlén.
Carolina Lopez. Foto: Sylvia Dahlén.
#mittord

Carolina: Spanskan var tecken på utanförskap

Carolina Lopez om att vara tvåspråkig
3:47 min

När Carolina Lopez var yngre skämdes hon över att hon kunde spanska. Men nu är hon stolt och glad över att vara tvåspråkig. 

Carolina Lopez som är samtalsledare på Röda Korsets språkträff på lätt svenska på stadsbiblioteket i Göteborg, har funderat på hur språk är förknippat med ens identitet.

Carolina kom till Sverige som tvååring och har växt upp med två språk parallellt. Och det har påverkat henne på flera sätt.

– Dom flesta säger: Oh, kan du spanska, det vill jag också lära mig. Men när jag var yngre var det ett tecken på utanförskap. Svenskan är ju normen och när jag växte upp skämdes jag för att jag kunde prata svenska för det var att vara annorlunda , säger hon.

– Det påverkade min identitet negativt. Men det är inget jag nu skulle vilja byta bort så klart.

Har du också funderingar, eller berättelser att dela med dig av runt att vara flerspråkig i Göteborg, hör gärna av dig till oss på mittord@sverigesradio.se eller i sociala medier, då använder du hashtaggen #mittord

 

Relaterat

Mer om #mittord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".