Skolprov: Kallade tjejer för "madrass"

Vad kallas tjej som ligger runt? Rätt svar på skolprovet var "madrass". Provet på Östlyckeskolan i Alingsås har orsakat protester på sociala medier. Rektorn beskriver händelsen som mycket olycklig.

På provet fick eleverna bland annat ange betydelsen av olika ord genom att para ihop dem med olika påståenden. Det kunde vara ord som bordell, hallick och torsk.

En bild på frågan vad tjejer kallas som "ligger runt" sprids på sociala medier och har upprört många. Även föräldrarna till niondeklassarna har reagerat.

Eleverna hade enligt rektorn Kerstin Sondefors arbetat i flera veckor med temat "kärlek, sex och samlevnad". Eftersom arbetet var ämnesövergripande var lärare i svenska, biologi, religion och samhällskunskap inblandande i undervisningen, skriver TT.

– Sådana ord finns i litteratur och medier. Det är ord våra ungdomar möter. Därför ville vi förklara vad de orden betyder, säger Kerstin Sondefors till gt.se.

Men på ett utdelat prov i ämnet fanns även frågan vad en tjej som "ligger runt" kallas — där svaret var "madrass".

– Det är väldigt olyckligt, säger Kerstin Sondefors till tidningen.

Samtidigt menar hon att det egentligen inte var frågan om något prov utan en arbetsuppgift där 100 frågor ingick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista