Psykiatrisk klinik avslöjade mejladresser

Den psykiatriska kliniken We Mind, med verksamhet i Stockholm och Göteborg, röjde tusentals mejladresser till personer som sökt vård på företaget. I ett informationsmejl till tusen patienter glömde man att dölja mottagarnas adresser.

– Det är oerhört olyckligt, säger vd:n Urban Pettersson Bargo.

We mind bedriver psykiatri i Stockholm och Göteborg och behandlar patienter i allt från ätstörningar till sömnsvårigheter. Under måndagen skulle företaget skicka ut ett mejl till sina patienter om att deras hemsida och bokningssystem tillfälligt låg nere. Men i mejlet missade företaget att dölja mottagarna varför de som fick mejlet kunde se mejladresser till cirka tusen andra patienter som sökt vård hos företaget.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Sekretessen inom vården är extra viktig, säger Urban Pettersson Bargo, vd för We mind, till TT.

Enligt honom är det den mänskliga faktorn som ligger bakom misstaget.

– Det har drabbat dryga tusen patienter, sen har inte alla sett alla adresser, säger han.

Enligt honom ska ingen annan känslig information gått ut i mejlet.

– Absolut inte. Det enda som gått ut är texten i mejlet, säger han.

Företaget kommer att under tisdagen skriva en avvikelserapport gällande händelsen och kontakta Inspektionen för vård och omsorg för att rapportera vad som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".