Skärgårdshav. Foto: Anna Olofsson/SR
Brunt skärgårdshav. Foto: Anna Olofsson/SR

Krav på åtgärder för bättre vattenkvalitet i Västerhavet

Dåliga avlopp, hinder i vattendrag och miljögifter från bland annat hushåll och fritidsbåtar. Det är saker som måste åtgärdas för att förbättra Västsveriges sjöar och vattendrag.

Som medlem i EU har Sverige krav på sig att våra vattenmiljöer ska ha bra kvalitet.

Det är Länsstyrelsen som i egenskap av myndighet för Västerhavets vattendistrikt föreslår flera åtgärder för att förbättra vattenkvalitén. Bland annat föreslås finansiering till konkreta åtgärder på lokalnivå för fyra miljarder kronor årligen men det gäller också att prioritera vad som går att göra på lokal nivå redan nu säger länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

De största utmaningarna för distriktet är problem med övergödning från enskilda avlopp, reningsverk, jordbruk och industrin. Vandringshinder i vattendrag som hindrar djur, växter och sediment från att röra sig fritt och miljögifter från hushåll, fritidsbåtar och industrier.

I morgon samlar vattenmyndigheten västerhavet omkring 40 vattenråd från hela distriktet för att titta på åtgärdsförslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".