Området där de boende kan slippa trängselskatt, bredvid en av betalstationerna.
Området i fråga. Bild: Johanna Storm / SR, Trafikverket

Backas undantag från trängselskatt dröjer

"Jag förväntar mig att man genomför det här så fort det går" Johan Nyhus (S)
2:06 min

Undantaget från trängselskatten för bilägare i Backa kommer inte att införas vid årsskiftet.

Frågan finns inte med i budgeten nu utan utreds hos finansdepartementet, säger den socialdemokratiska infrastrukturministern Anna Johanssons pressekreterare till P4 Göteborg.

Moderaternas Jonas Ransgård beklagar beskedet.

– Johan Nyhus som företrädare för Socialdemokraterna gjorde under valrörelsen stor poäng i att det här undantaget var väl förankrat hos Magdalena Andersson (nu finansminister) och att det därför var smidigt att få igenom och då får man räkna med att det går igenom, säger han. Det här var ju ett förslag som som både kommunfullmäktige och trafikverket ställde sig bakom. 

Infrastrukturminister Anna Johanssons pressekreterare säger till P4 Göteborg att hon har svårt att se att alliansen hade kunnat infria löftet på så kort tid och att Socialdemokraterna aldrig lovade att undantaget skulle införas den 1 januari 2015, endast att det ska införas. 

Hon säger även att inga initiativ till ändringen togs av alliansen innan den nya regeringen tillträdde och att man nu hoppas att allt ska bli klart under 2015, men snabbare än så är svårt att lösa. 

Vägvalets partiledare Theo Papaiouannou säger att det här inte gör förtroendet för politiska frågor bättre.

Helene Odenjung, folkpartistiskt kommunalråd kallar dagens besked obegripligt. 

– Den begäran Göteborg skickat till staten om undantag för Backaborna var väl förankrad med alliansregeringen. Detta är första signalen vi får från infrastrukturminister Anna Johansson, det är mycket irriterande! Är det något som behöver utredas vidare så är det i så fall ett "Göteborgsundantag", säger hon till P4 Göteborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".