Stefan Löfven
1 av 2
Stefan Löfven under tisdagskvällens presskonferens. Foto: TT
SD:s tillförordnade partiledare Mattias Karlsson. Foto: TT
2 av 2
SD:s tillförordnade partiledare Mattias Karlsson. Foto: TT

S: Regeringskris inte bra för Göteborg

Efter att Sverigedemokraterna bestämt sig för att att rösta på Alliansens budgetförslag är den rödgröna regeringen i kris. Det är olyckligt för Göteborg menar kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Anneli Hulthén. Moderaternas Jonas Ransgård lägger ansvaret på regeringen. 


I ett pressmeddelande säger Anneli Hulthén (S):

"För göteborgarna kan detta innebära att planerade satsningar på skola och äldreomsorg fryser inne. Detta är inte bra för Göteborg, vi behöver en handlingskraftig regering för att skapa förutsättningar för ett bättre Sverige för alla. Vi behöver inte osäkerhet utan stabilitet och handlingskraft. Nu är det upp till de borgerliga partierna att ta ansvar".

Oppositionsrådet och kommunstyrelsens vice ordförande i Göteborg, Jonas Ransgård (M) är av en annan åsikt:

"Det är regeringens ansvar att söka stöd för budgeten i Riksdagen. Precis som Magdalena Andersson (S) tidigare sagt är det inte oppositionens ansvar att lotsa budgeten igenom riksdagen."

Jonas Ransgård menar att regeringens budget som nu alltså ser ut att falla innehåller flera delar som är negativa för Göteborg.

"Höjda arbetsgivaravgifter för unga och äldre innebär merkostnader på ca 100 Mkr/år som inte helt kompenseras av staten. Det är särskilt känsligt för Göteborg som har en stor besöksnäring."  

Anneli Hulthén säger i sin kommentar att det är upp till de borgerliga partierna att ta ansvar. Jonas Ransgård vill att hans partikollegor i riksdagen står fast vid den politik de gick till val på.

- Däri inkluderat en humanitär flykting- och migrationspolitik, säger Jonas Ransgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".