Ur förundersökningen. Foto: Lasse Nilsson
1 av 2
Ur förundersökningen. Foto: Lasse Nilsson
Mats Andersson. Foto: Älvstranden Utveckling/Hans Wretling
2 av 2
Mats Andersson. Foto: Älvstranden Utveckling/Hans Wretling

Älvstrandens förre vd ville spara pengar, åtalas ändå

"Även om man sparar pengar får man inte ge bort gåva"
1:42 min

Trots att det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling tjänade tusentals kronor på att den förre Vd:n Mats Andersson köpte lite ost och vin som ersättning för gratis boende i franska Cannes på fastighetsmässan MIPIM i Cannes - så har nu Mats Andersson åtalats för bedrägeri. 

För att bespara Älvstranden hotellkostnader under tio dagars vistelse i franska Cannes under fastighetsmässan MIPIM år 2010 bodde Mats Andersson hemma hos sin vän och hans fru. Han bodde gratis och fick dessutom frukost, några luncher och middagar under denna tid.

När han skulle åka hem gick han till en butik i närheten och köpte sex flaskor mousserande vin, sparris, parmesanost och ostbrickor för 755 kronor. På kvittot skrev han frukostmat, och gåvan till hans vänner var en ersättning för alla frukostar han ätit under tiden. Älvstranden fick betala frukostmaten. Den vanliga notan för att bo på hotellet där många besökande från Göteborg bodde gick på 18 000 kronor, den slapp då Älvstranden betala.

Lite olyckligt att jag skrev frukostmat på kvittot sa Mats Andersson i polisens förundersökning - trots det har han åtalats för bedrägeri. Chefsåklagare Daniel Edsbagge:

– Grunden är det att Älvstranden inte ska stå för den här gåvan. Sen kan det vara att så man sparat in pengar på det ena eller andra sättet som ligger utöver det. Detta är en gåva och då får man titta på det och se om det finns något skäl för att Älvstranden ska stå för den här utgiften med det mousserande vinet och ostarna. Finns det något skäl för det? Nej det tycker jag inte.

Är det sånt här som rättsväsendet ska syssla med tycker du?

– Alltså allt som ger kännedom om brott ska utredas och även om det rör mindre belopp så är det viktigt att det utreds om man är ansvarig för ett kommunalt bolag.

Efter att SVTS program Uppdrag Granskning avslöjat hela kvittoaffären - men utan att berätta att Älvstranden i själva verket tjänat på detta, så blev det ett rabalder och när Mats Anderssons vänner blev uppmärksammade på detta så betalade de tillbaks de 76 euron till Älvstranden Utveckling, som nu i själva verket tjänat ännu mer på detta upplägg.

Dessutom berättade Mats Andersson till polisen för att hålla kostnaderna nere för bolaget så flög han med lågprisflyg för 2000 kronor, istället för 10 000 kronor som de andra besökarna betalade för sitt flyg.

Mats Andersson nekar till brott. Älvstranden Utveckling för inte talan i en kommande rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".