Budgetdebatten i Riksdagen har pågått hela dagen. Foto Henrik Montgomery
Budgetdebatten i Riksdagen har pågått hela dagen. Foto Henrik Montgomery

Spänd väntan på budgetomröstningen

" Det är en mycket allvarlig situation"
1:35 min

Snart (kl 16) väntas hela den socialdemokratiska och miljöpartistiska budgeten fällas i riksdagen då Sverigedemokraterna deklarerat att de kommer rösta för alliansens budget.

I riksdagen pågår budgetdebatten just nu.

Oenigheten mellan Socialdemokraterna och den borgerliga alliansen verkar grundcementerad även på Göteborgsbänken.

--Det är en mycket allvarlig situation , säger den socialdemokratiske riksdagsledamoten från Göteborg Mattias Jonsson. Vi har låsta positioner men senast igår kväll bjöd vi från Socialdemokraterna in alliansens partiföreträdare för att försöka hitta en lösning på den uppkomna situationen. Jag menar att alla etablerade demokratiska partier har ett ansvar att hantera den.

Mattias Jonsson vill ha stopp på blockpolitiken som ger Sverigedemokraterna inflytande men från Moderaternas sida vill man inte gå regeringen till mötes.

– Nu är det en bekymmersam sitaution , säger den moderate riksdagsledamoten från Göteborg Lars Hjälmered. Då är det framför allt stadsministern som har att hantera den.

– Vi i alliansen lovade före valet våra väljare att gå till val med gemensamt valmanifest och med gemensam budget med fokus på jobb, företag och tillväxt och det löftet håller vi nu, säger Lars Hjälmered.

Göteborgs kommunstyrelseordförande Anneli Hulthén befarar att oron i rikspolitiken kommer att frysa utlovade satsningar på skolan och äldreomsorg. Även där har partierna olika syn på hur staden påverkas

– Dom satsningarna vi gör på skola, äldreomsorgen och trygghetssystemen blir ju inte verklighet, tror Mattias Jonsson (S).

– Jag tror inte man ska oroas för att viktig välfärdsverksamhmet står och faller med detta, anser Lars Hjälmered (M). Huvudparten finansieras ju faktiskt genom kommunalskatten hemma i Göteborg.

Vid fyra-tiden är omröstningen tänkt att hållas . Hur slutar den då ?

– Om det nu blir som alla bedömare tror att alla står fast vid sin positioner- Alliansen och Sverigedemokraterna röstar för alliansens budget och regeringen på sin budget -då är en regeringskris ett faktum, säger Mattias Jonsson.

– Det är dumt att spekulera här och nu, anser Lars Hjälmered. Efter omröstningen får statministern återkomma och säga hur han ser på läget.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".