Taxi vill köra i kollektivtrafikfilerna.
Taxi vill köra i kollektivtrafikfilerna men frågan är om det finns plats? Foto: TT.

Taxi får fortsätta köa

"Vårt system räcker inte"
1:27 min

Taxi och färdtjänstens önskemål om att få använda en del kollektivkörfält i centrala staden har tagit lång tid för trafikkontoret i Göteborg att utreda. Förslaget kommer taxinäringen inte att vara särskilt nöjd med.

Bland annat vill inte trafikkontoret släppa in taxi på Göta älvbrons och i Övre Husargatans kollektivfiler.

– Vårt system räcker ju inte för alla ambitioner. På Göta älvbron vill vi i första hand säkerställa buss och spårvagnstrafikens tillgänglighet, säger Stefan Eglinger som är trafikdirektör.

Nu återstår att se om politikerna i trafiknämnden går på tjänstemännens förslag.
Gör dom det så får taxi, sjukresor och färdtjänst fortsatt finna sig i att köa på Göta älvbron under rusningstrafik.
Samma sak på Övre Husargatan, där vill tjänstemännen inte heller vill ha taxi och färdtjänst/sjukresor i bussfilerna.

Att man får använda kollektivkörfälten på Göta älvbron kvällar, nätter och till fem på morgonen betyder inte särskilt mycket för taxinäringen.
Trafiken över bron är ändå ganska gles sena kvällar och nätter.
Trafikdirektör Stefan Eglinger vill inte heller ha något särskilt undantag för dom skattefinansierade sjukresorna och färdtjänstresorna.
Dom får fortsatt finna sig i att köa.

– Det är ju betydligt fler resande på spårvagnar och i bussarna än i taxibilarna, menar han.

Nu på tisdag tar politikerna i trafiknämnden upp tjänstemännens förslag som till en början handlar om en provperiod. Den kan komma igång någon gång under februari.

Utöver Göta älvbron nattetid handlar det om taxitrafiken som kör över Drottningtorget via Åkareplatsen, Polhemsplatsen och Stampbroarna, samt Drottningtorget förbi Hotell Eggers och över Norra Hamngatan mot Kvarnbron.
Sedan tidigare har taxi fått tillåtelse att köra i kollektivfälten på Nils Ericssonsgatan, från Göta älvbron till Drottningtorget. Dessutom Nya Allén västerut från Gamla Ullevi till Södra vägen.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".