Domkyrkan i Göteborg.
Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg

Delade meningar om skolavslutningar i kyrkan

Alliansen vill tillåta religiösa inslag
1:28 min

Ett nytt lagförslag vill tillåta religiösa inslag i skolavslutningar. Men det är ett förslag som splittrar Göteborgs politiker.

I ett yttrande till regeringen säger den rödgröna majoriteten i kommunstyrelsen nej, medan Alliansen säger ja.

Och meningarna går isär också bland göteborgare. Albert Yelda föredrar avslutning i skolan.
– Att göra det i skolan är bättre, då är fler delaktiga, säger Albert Yelda.
– Kyrkan är trevlig som ett samlingsställe. Om man kan göra det där utan att koppla till all religion kanske det kan fungera, säger Malin.

Ungefär så tänker också Miljöpartiet i Göteborg, förutsatt att samfundsföreträdare inte får en ledande roll i avslutningen. Ulf Kamne är kommunalråd för Miljöpartiet.
--Om en skola ska använda en kyrkosal till skolavslutning så ska det vara en skolavslutning och inte en gudstjänst, säger han.

Ulf Kamne (MP), som liksom de andra rödgröna partierna i Göteborg är emot att tillåta enstaka inslag med konfessionell prägel i skolan. Men Alliansen och moderata oppositionsledaren Jonas Ransgård stöder lagförslaget. Och att inte låta samfundsföreträdare ha en ledande roll tycker han blir konstigt.
– Man gör ju ett besök i kyrkan för att se hur det går till där. Och att säga att "ni ska inte göra som ni brukar", det blir konstigt, säger han.

En som inte har nåt emot en skolavslutning i kyrkan är Noa.
– Det är väldigt fint där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".