Bussolyckan utanför Tranemo. Foto: Joel Wendle.
1 av 6
Bussolyckan utanför Tranemo. Foto: Joel Wendle.
Bussolyckan i Tranemo. Foto: Peter Elvemo/P4 Sjuhärad
2 av 6
Räddningstjänsten framme vid olycksplatsen. Foto: Peter Elvemo/P4 Sjuhärad
Boda vårdcentral idag. Foto: Jenny Hellström.
3 av 6
Boda vårdcentral idag. Foto: Jenny Hellström.
Bussolyckan utanför Tranemo. Foto: Joel Wendle.
4 av 6
Bussolyckan utanför Tranemo. Foto: Joel Wendle.
Avstängt efter bussolyckan utanför Tranemo. Foto: Joel Wendle.
5 av 6
Avstängt efter bussolyckan utanför Tranemo. Foto: Joel Wendle.
En av bussarna som transporterade de förolyckade till Borås. Foto: Jenny Hellström.
6 av 6
En av bussarna som transporterade de förolyckade till Borås. Foto: Jenny Hellström.
TRANEMO

En död i svår bussolycka utanför Tranemo

Polisen: En person har avlidit
3:43 min

En person har avlidit efter att en turistbuss vält i diket utanför Tranemo imorse. Bussen hade hämtat passagerare från Ulricehamn, Borås, Tranemo och Grimsås.

Olyckan inträffade vid 07.15 på riksväg 27, en halvmil söder om Tranemo. 57 passagerare fanns ombord på väg till Köpenhamn, och hade hämtat upp passagerare från Ulricehamn, Borås, Tranemo och Grimsås.

Nio allvarligt skadade
Ett 15-tal enheter från Räddningstjänsten och ett tiotal polispatruller kallades till platsen.
Enligt räddningstjänsten blev ett 10-tal passagerare fastklämda i bussen, och först vid 9-tiden hade alla tagits loss.

Ett stort antal av passagerarna skadades i olika grad i olyckan. Nio är allvarligt skadade och fem lindrigt skadade. De vårdas nu på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås där man kallat in extrapersonal.

Vid 10.45 kom beskedet att en av de skadade avlidit av sina skador. I väntan på att anhöriga ska underrättas ger polisen inga fler detaljer.  

– Vi vill vänta med att gå ut med kön och ålder. Men tyvärr är det så att en person avlidit i olyckan. Personen dog på plats, säger Peter Adlersson - presstalesperson vid polisen. 

Omkring 20 personer har förts till vårdcentralen i Tranemo och ytterligare 20 till Boda vårdcentral i Borås. På Boda vårdcentral har kommunen även satt upp en POSOM-grupp för de som behöver stöd eller behöver komma i kontakt med exempelvis socialtjänsten, sjukvården, polisen eller präst.

Olycka även igår
Mikael Johansson, ägare till bussbolaget, åkte upp till olycksplatsen så fort han fick veta om olyckan - enligt Johansson är både chauffören och passagerare allvarligt skadade.

– Det är fullt med brandkår och polis här, bussen ligger på sidan, jag vet inte vad det är som har hänt. Chauffören är allvarligt skadad och vi väntar på en ambulanshelikopter så det är antagligen fler som är allvarligt skadade, säger Mikael Johansson till P4 Sjuhärad.

Så sent som igår var bussbolaget involverade i en annan olycka, dock inte alls så allvarlig som dagens - en viltolycka - i övrigt är bolaget förskonade från olyckor, säger Mikael Johansson, ägare till bussbolaget.

Hur är dina känslor nu?

– Det går inte att beskriva, det är fruktansvärt.

Bussen ska enligt TT vara utrustad med alkolås och säkerhetsbälten på alla platser.
Bärgningen av bussen inleddes vid 10-tiden, och den kommer att beslagtas av polisen för en teknisk undersökning.

För de som är i behov av stöd efter olyckan har Borås kommun nu inträttat en POSOM-grupp på Boda vårdcentral. LÄS MER HÄR.

Vägen är helt avstängd tills vidare och trafikanter hänvisas till Väg 1589 mot Grimsås, väg 1720 mot Nittorp och sedan vidare ut på väg 156. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".