Gripen i London misstänkt för Göteborgsmord

En man i 50-årsåldern har gripits i London misstänkt för att ha beställt två mord i Göteborg för drygt elva år sedan, rapporterar gp.se.

Mannen, kinesisk medborgare och storföretagare, misstänks för mordet på sin dåvarande hustru och på hennes granne. Enligt gp.se hade frun avslutat förhållandet med mannen och ville ha ensam vårdnad om deras gemensamma barn, när hon påträffades ihjälslagen. 

Mannen greps 2003, men försattes på fri fot under utredningen och begav sig då till Kina. Sedan dess har svenskt rättsväsende försökt få mannen överförd till Göteborg utan framgång.

2007 var svenska myndigheter i Kina. 

– Vi var där och blev mycket väl mottagna. Men kineserna lämnar inte ut sina medborgare, säger förundersökningsledaren och  kammaråklagaren Ulrika Bentelius Egelrud till GP.

Mannen har dock varit internationellt efterlyst och i samband med en pass- eller ID-kontroll i London nyligen greps mannen.

– Han kom till Sverige i tisdags, säger Anders Sandholm, spaningschef på länskriminalpolisens grova brottsrotel i Västra Götaland, till gt.se.

Mannen, som sedan tidigare är häktad i sin frånvaro för de båda morden, kommer att begäras häktad igen i Göteborg i morgon fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".