Skolan penna block bok skola
Nu väntar en ny valrörelse och för de båda lärarfacken gäller det att på nytt hämta energi för att skolfrågorna ska prioriteras. Foto: Björn Dalin / Sveriges Radio

Statliga pengar till skolan riskerar frysa inne

Lärarförbundet: "Vi blev väldigt besvikna"
1:25 min

Besvikelsen är stor bland lärarna i Göteborg efter att den rödgröna budgeten fallit. I Alliansens budget satsas drygt en halv miljard kronor mindre på utbildning och universitetsforskning jämfört med den rödgröna budgeten. Lärarförbundets Göteborgsordförande Elisabeth Mossberg menar att det är ett hårt slag mot skolan.

– Det var som att sticka hål på en ballong. Vi blev väldigt besvikna, även om vi visste hur det parlamentariska läget var i både riksdag och i kommunfullmäktige, så hade vi ju en optimism inför just lärarlönepengarna och att man ville ha fler lärare i skola och förskola. Men de fryser inne, och då blir man ju besviken, säger Elisabeth Mossberg som är ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

Veckans politiska dramatik på riksplanet, där Sverigedemokraterna röstat för Alliansens budget och därigenom fällt den rödgröna regeringens, har ändrat förutsättningarna för skolan i Göteborg. Det menar alltså Elisabeth Mossberg. 100 miljoner kronor som reserverats för statliga satsningar och bland annat skulle minska förskolegruppernas storlek och höja lärarlönerna, fryser nu inne, menar hon. Men hennes fackliga kollega i Lärarnas riksförbund i Göteborg, Gunnar Valinder, menar att skillnaderna inte behöver märkas på lokal nivå.

– Jag tror att det kommer att märkas ganska lite på budgeten i Göteborg. Eller jag hoppas det, för det fanns ju trots allt, även om vi tycker att de är för små, så fanns det ju satsningar på skolan i den rödgrönrosa budgeten som togs här nu. Jag tror inte att den ena eller den andra budgeten påverkar Göteborgs skolsatsningar speciellt mycket. Däremot så kan väl kaoset som sådant ställa till det att andra frågor hamnar i centrum i stället för skolfrågorna, säger Gunnar Valinder.

”Kaoset som sådant” ska nu mynna ut i en ny valrörelse och för de båda lärarfacken gäller det att på nytt hämta energi för att skolfrågorna ska prioriteras.

– Vi har ju jobbat stenhårt med politiker för att sätta skolan först. Det är ju jätteviktigt för oss att satsningarna kommer så att vi får upp kvaliteten och resultaten och så vidare. Och det får ju sig en knäck här. Det är bedrövligt, helt enkelt, säger Elisabeth Mossberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".