Ett ställ med hyrcyklar står och skiner i vårsolen.
Trots succén med lånecyklar i centrala Göteborg, kommer de inte till Hisingen förrän tidigast 2017. Foto Ida Cliffordsson/SR

Inga lånecyklar till Hisingen innan 2017

"Vi kunde inte förutse den enorma succén"
1:32 min

Succén med lånecyklar i centrala Göteborg når inte Hisingen förrän tidigast 2017.

Anledningen är ett misstag som gjordes vid upphandlingen, enligt ett tjänsteutlåtande från Trafikkontoret.

Hösten 2010 invigdes göteborgarna i lånecykelsystemet Styr & ställ och intresset har varit stort. Under 2013 gjordes 420 000 utlån vilket var en fördubbling jämfört med året innan och trenden är fortsatt stadigt ökande. Intresset för att bygga ut systemet med lånecyklar till fler stadsdelar är stort men så som avtalet och upphandlingen gjordes från början kan det tidigast ske 2017.

Sara Boije af Gennäs på Trafikkontoret som utrett frågan om även Hisingen kan få systemet med Styr och Ställ säger att avtalet som skrevs med reklamföretaget JC Decaux var för snävt tilltaget.

- Det hade varit bra om vi hade kunnat förutse den här succén.

Och möjligheten att ha ett parallellt lånesystem visar sig inte heller vara ett alternativ för Hisingen.

- Det skulle gå att göra ett parallellt system men då får vi två system som inte går att kombinera med varandra, säger Sara Boije af Gennäs.

Frågan om lånecykelsystemet ska upp i trafiknämden den 9 dec.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".