Nya studier visar att gråsälar jagar och dödar tumlare. Foto NIGEL RODDIS/TT
Nya studier visar att gråsälar jagar och dödar tumlare. Foto NIGEL RODDIS/TT

Sälar dödar tumlare

Mängder av döda tumlare har de senaste åren hittats längs Nordsjöns stränder, och nu visar nya studier att det är gråsälar som är dråparna.

Gråsälar brukar oftast ses som ganska fridsamma fiskätare, men genom DNA-prov och bitmärken på döda tumlare som flutit i land i Holland kan nu forskare visa att det är gråsälarna som ligger bakom dödandet.

Tumlare är en valsort som kan bli stor som en människa och jagas ofta av vithajar och späckhuggare, men till skillnad från vad man tidigare visste får man nu också lägga till gråsälar som dess jägare.

Och det här kan vara att problem, då tumlarna har minskat i bestånd de senaste 25 åren, och är fridlysta i Sverige.

Sälarnas beteende kan i värsta fall bli ett problem på sikt. Tumlaren är en vanlig art i Nordsjön, men lokalt kan den möjligen försvinna om alltför många drunknar i nät eller dödas av gråsälar.

Forskarna är oense om orsaken, men man tror att det kan vara människan som ligger bakom. Många fiskare har övergått till att fiska med nät, där många tumlare fastnar. Gråsälarna plundrar gärna näten och forskarna tror att de nu kan övergått till att också jaga de små valarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".