Lars Gustavsson, läkare och forskare vid Sahlgrenska akademin. Foto: Erica Hedin/ SR
Lars Gustavsson, läkare och forskare vid Sahlgrenska akademin. Foto: Erica Hedin/ SR

Vinterkräksjukan tar mycket resurser

Lars Gustavsson om vinterkräksjukan
1:24 min

Enklare provtagning och därmed snabbare besked kan spara resurser inom sjukvården och ge patienter en bättre vård vid misstänkt vinterkräksjuka.

Detta presenteras i en doktorsavhandling i veckan och tidpunkten kunde inte varit bättre vald, för snart drar årets smitta av den obehagliga virussmittan igång. På torsdag ska läkaren Lars Gustavsson försvara sin avhandling.

– Tidigare lämnade man avföringsprov men nu har vi undersökt om man kan ta ett pinnprov från ändtarmen istället, säger Lars Gustavsson.

Hur mycket snabbare får man besked då ?

- Jag tror man kan spara ett dygn och det är ganska mycket när det är en så pressad situation med platsbrist inom sjukvården.

Förr hette det maginfluensa, men för 10 år sen hände något. Då kom också nyordet vinterkräksjuka som är benämningen av det fenomon som nu syns på många håll i världen, där stora utbrott sker, människor som smittas av calicivirus får häftiga kräkningar, ont i kroppen och huvdvärk. Det är mycket smittsamt och för den som är gammal och skör kan det vara livshotande. Därför forskas det nu på många håll berättar Lars Gustavsson.

– Dels är det plågsamt för den som drabbas, sen gör utbrotten att man tidvis måste stänga hela eller delar av vårdavdelningar, säger Lars Gustavsson.

Kommer det att spara pengar i vården ?

– Framförallt hoppas vi att man kommer kunna använda resurserna i vården på ett optimalt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".