Foto: TT.
Foto: TT.

Singelmän löper ökad risk att dö efter stroke

Är du man och bor ensam har du större risk att dö efter att du fått en stroke än om du bor ihop med någon. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

En avhandling från Sahlgrenska akademin visar att tolv år efter stroken hade nästan fyra av tio av de ensamboende patienterna avlidit, jämfört med inte ens två av tio av dem som var sambo med någon.

Värst drabbade var de ensamboende männen.

Orsaker kan vara att ensamboende lever mindre hälsosamt, mer sällan tar de mediciner som förskrivits och att de löper större risk att inte söka vård i tid om något händer, enligt neurologen och doktoranden Petra Redfors, som understryker vikten av att ensamboende patienter får bättre stöd och information

Avhandlingen visar också att den som en gång drabbats av en stroke löper tio gånger högre risk att få en ny stroke inom tolv år, jämfört med de friska kontrollpersonerna. Risken för hjärtinfarkt var dubbelt så stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".