Erica Palmcrantz Aziz tipsar om rawfood julmat. Foto Madeleine Blidberg
1 av 2
Erica Palmcrantz Aziz tipsar om rawfood julmat. Foto Madeleine Blidberg
Raw food Ris a la Malta, pepparkaksbollar och grön smoothie. Foto Madeleine Blidberg
2 av 2
Raw food Ris a la Malta, pepparkaksbollar och grön smoothie. Foto Madeleine Blidberg

Läcker rawfood på julbordet

"Bjud in mer grönt på ditt julbord"
5:06 min

Erica Palmqcrantz Aziz bjöd på både Ris á la Malta och pepparkakor då hon i förmiddags gästade P4 Göteborg. Men det var rawfood - alltså inte upphettat mer än 42 grader.

Erica Palmcrantz Aziz från Göteborg brukar kallas Sveriges Rawfood drottning. Hon har hållit på med rawfood i nästan tio år och skrivit ett otal böcker i ämnet- som getts ut både i Sverige och i andra länder. 

- Rawfood ger mig energi. Det känns helt enkelt bra i kroppen, säger hon.

Rawfood är frukt, nötter, grönsaker , frön, alger,  skott, groddar, kallpressade oljor, honung, vissa sädesslag och så kallade superfoods. Inget ska vara upphettat mer än 42 grader för att det allra mesta av vitaminer och enzymer ska vara kvar. 

Erica Palmcrantz Aziz berättar i P4 Göteborg om många rawfoodrätter som man kan dyka upp på julbordet. Här kommer recepten på hennes Ris a la Malta och pepparkakor. Den gröna smoothien passar bra på juldagens morgon!

Raw Ris à la Malta med jordgubbssås och clementinklyftor, 4 portioner

4 dl bovete, helt och skalat, blötlagt

Cashewgrädde:

2 dl cashewnötter

½ – 1 dl vatten

1 msk honung

1-    2 krm ekologisk vaniljpulver

Jordgubbsås:

225 gram frysta jordgubbar, tinade

4 dadlar

Topping:

2 clementiner

4 msk cacao nibs

Blötlägg bovete i cirka 8 timmar. Täck med rikligt med vatten. Skölj av noggrant i ett durkslag/ trådsil med ljummet vatten så det rödaktiga blötläggningsvattnet försvinner. Lägg bovetet i en skål.

Mixa cashewnötter med ½ dl vatten. Beroende hur starkt din mixer är kan du behöva tillsätta mer vatten. Tillsätt honung och vaniljpulver och mixa till en krämig cashewgrädde.

Vänd ned cashewgrädden med bovetet och rör runt. Lägg upp i fyra skålar.

Mixa de tinade jordgubbarna med 4 dadlar till en slät sås. Häll upp jordgubbssåsen på  den raw ris à la maltan.

Skala och skär clementinerna i mindre bitar och toppa med i skålarna tillsammans med cacao nibsen.

Klassiska Raw Pepparkakor, 12 bollar

Vem har inte ätit upp det mesta av pepparkaksdegen vid baket? Här är en blandning som smakar som pepparkaksdeg. Ta pepparkaksformar och gör som vanligt, grädda om du vill i torkugnen! Eller det snabbaste sättet – rulla till bollar!

2 dl mandel eller mandelmjöl
1 msk mandelolja eller rapsoljaen nypa salt
2 tsk kanel
2 krm ingefära
10 nejlikor, stötta med mortel eller ca 1 tsk malda
2 msk honung
4 dadlar

Överdrag ( om du vill göra pepparkaksklubbor):

1 dl kakaomassa eller 1 dl kakaosmör med 3 msk raw kakaopulver och 1 msk agavesirap.

2 msk bipollen

Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren, om du inte använder det färdigmalda mandelmjölet. Tillsätt olja och dadlar, kör tills det blandat sig. Lägg i kryddorna och saltet, kör igen. Smaka av att kryddorna har blandat sig ordentligt med smeten. Tillsätt honung, börja med 1 msk och fortsätt att köra. Degen skall bli lagom ”kladdig” för att kunna tryckas ut på en skärbräda eller bakbord.

SYRLIG GRÖNKÅLSSMOOTHIE

till drygt en liter

3 grönkålskvistar ( repa av det gröna från stjälken)

2 äpplen

1 avokado

juice från en 1/4 citron

1 msk vetegräspulver

cirka  7 dl vatten

Mixa samtliga ingredienser till en len konsistens. Späd eventuellt med mer vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".