Biskopsgården.  Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX /
Biskopsgården. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Många unga i storstan bor trångt

"Om jag fick eget rum skulle jag känna mig som en prinsessa"
1:35 min

Mer än var tionde ung person i åldern 16 till 34 år är trångbodd i våra storstadsregioner, Stockholm Göteborg och Malmö Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Nima Adan är 17 år och bor i Biskopsgården där hon får dela rum med sina tre bröder.

– Det är jobbigt att bo så trångt, om jag skulle få ett eget rum skulle jag känna mig som en prinsessa, säger hon till P4 Göteborg.

Trångboddhet har blivit ett allt större problem, främst bland unga vuxna, i våra storstadsområden. Det visar flera undersökningar.

Som trångbodd räknar vi en familj där tre eller fler personer delar på ett sovrum. Enligt Statistiska centralbyrån var över 150 000 människor trångbodda i våra storstäder förra året. Mer än hälften av dom var i åldrarna 16 till 34 år.

Antalet trångbodda ungdomar har också ökat i storstäderna sedan de senaste fem åren.

Hans Lind är bostadsforskare på Kungliga tekniska högskolan KTH i Stockholm.

– Vi har en trångboddhet i stans centrala delar som är en vald trångboddhet. Det finns också människor i  förortsområdena som bor trångt. Där finns många flyktingar och det är människor som har svårt att hitta något på marknaden. En del av det här är ju också ett resultat av att det nu kommer många flyktingar. Kommer det släktingar från krigszoner är det väldigt svårt att säga nej, så konsekvensen blir att fler familjer bor trångt, säger Hans Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".