Hussein Alsaidan Foto: Sylvia Dahlén
Hussein Alsaidan bor trångt, han får dela sovrum med sina syskon Foto: Sylvia Dahlén

Bostadskrisen ställer grupper mot varandra

Hussein Alsaidan pratar om trångboddhet
2:03 min

Det behöver byggas fler bostäder de kommande åren för att slippa att grupper ställs mot varandra enligt forskare. Många nyanlända flyttar till storstäderna där det saknas flest bostäder. 

Hassan Alsaidan och hans familj bor i Angered och är en av många som tvingas bo trångt. Fem barn och två vuxna bor i en fyra.

– Det kan vara jobbigt för småbarnen vill läsa och någon annan vill kanske plugga eller sitt för sig själv och läsa, men det är inte alltid det går.

Idag bor Hussein och hans 4 syskon och mamma och pappa i en fyra och trots att det är trångt så har det haft det värre. För nu har flera av hans 12 syskon flyttat ut men en gång så bodde de alla, alltså 13 barn, mamma och pappa i en fyra. Hussein föddes i Sverige men hans föräldrar är från Irak och det är bland annat från Irak och Syrien som det väntas komma upp till 105 000 flyktingar till Sverige nästa år enligt prognoser från Migrationsverket.

Även i år är det fler än väntat som flytt till Sverige och den totala befolkningsökningen landade på 49 000 personer under det första halvåret. En stor del av dem flyttar till storstäderna där trångboddheten redan är utbredd. Nu finns det risk för att de problem som orsakas av bostadsbristen fortsätter växa nästa år, det säger Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet.

– Det gäller till exempel många ungdomar idag som får bo kvar hemma. En annan grupp är de hemlösa, de som inte har någon bostad, antingen att de har blivit av med sin bostad eller inte kommit in på bostadsmarknaden och det gäller till exempel nu med integrationen av nyanlända invandrare som har fått uppehållstillstånd. 

Varje år flyttar 6 till 7 tusen nya göteborgare in i stan, många av dom söker en hyreslägenhet. Undersökningar som Hyresgästföreningen gjort visar att det bara för gruppen unga vuxna i åldern 20 till 27 år saknas cirka 24 000 hyreslägenheter i Storgöteborg. Om det inte byggs fler bostäder som möter behovet så är risken att olika grupper ställs mot varandra i samhället, enligt professorn Hans Swärd.

– Dels tror jag att det kan föda en del politiska ideologier som kommer att stämpla mot invandrare, flyktingmottagandet och mot utsatta människor. Det finns risk att vi sätter de hemlösa mot flyktingarna som kommer hit och vill ha bostäder. 

Men om det inte löses de kommande åren och vi får hit allt fler människor?

– Då fortsätter ju det här med utvecklingen av en sekundär bostadsmarknad, att man får hitta tillfälliga, dåliga, dyra lösningar som kostar mycket för samhället. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".