1 av 2
Presentationen idag, här Leif Jendeby Trafikverket. Foto:Lasse Nilsson/SR.
2 av 2
Vision Västlänken station. Foto: Lasse Nilsson / SR.

Trafikverket säger att Västlänkens budget hålls

Bo Larsson projektledare Västlänken om totala kostnaden
1:51 min

Tågtunneln under Göteborg Västlänken kommer med marginal för oförutsedda utgifter att kosta 20 miljarder kronor i 2009 års prisnivå - det lovade Trafikverket idag.

- Den största osäkerheten i dagsläget är marknadsläget, om den är överhettad eller om det är lågkonjunktur, säger Bo Larsson projektledare för Västlänken på Trafikverket apropå kostnaderna.

Förutom oförutsedda utgifter på 2.3 miljarder kronor, så kostar inlösen av fastigheter eller stöd till företag som drabbas under byggtiden en halv miljard. Skydd av eller flytt av träd eller ersättningsplantering går på 75 miljoner. Projektering eller projektadministration 1.7 miljarder - där man redan sparat 200 miljoner jämfört med budget.

En del hus förstärks eller monteras ner för att byggas upp sen som Kajskjul åtta. Själva bygget beskrivs som när Götatunneln byggdes fast dubbelt så lång: tidvis med gropar när tunneln byggs i lera och det blir två kilometer tunnel i lera resten dryga fyra kilomter i berg. Det blir bullret många kommer att störas av tror Leif Jendeby som är tekniskt ansvarig:

- Det jag tror folk kommer reagera mest på är när tunnelfronten passerar genom berg och det blir borrningar och sprängningar. Där får vi se till att hålla oss på sådana tider när folk inte sover eller arbetar och försöka så gott vi kan minimera eländet.

En del som störs kan få bo på hotell och husens eventuella sättningar kommer att för första gången kontrolleras med hjälp av en satellit.

Nu är det upp till alla Göteborgare att ha synpunkter på det förslag till en detaljerad järnvägsplan som också offentliggjordes idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".