Mats Pilhem Vänsterpartiet
Mats Pilhem (V) är nöjd med beslutet. Arkivfoto: Tobias Edlund / SR

Inga tillägg för kommunalråden

"Självklart att man inte ska få mer än 100 procent av sin lön"
1:31 min

Göteborgspolitikernas arvoden räknas från årsskiftet upp med 2,3 procent, lika mycket som den genomsnittliga löneökningen hos kommunens anställda. Grundarvodet blir 58 990 kronor i månaden.

Men i fortsättningen blir det inga tillägg för kommunalråden i kommunens bolag och det är Vänsterpartiets kommunalråd Mats Pilhem nöjd med.
– Självklart att man inte ska få mer än hundra procent av sin lön för att man sätter sig i ett bolag.

Egentligen ville Vänsterpartiet och Miljöpartiet sänka kommunalrådsarvodet med 10000 kronor, men partierna nöjer sig nu med att tilläggen försvinner.

Samtidigt justeras arvodena i kommunala bolag för dem som inte har kommunalrådslön så att det blir mer betalt i vissa bolag och mindre i andra.

Och att stadsdelsordförandena ska få ett rejält påslag är samtliga partier i arvodesberedningen överens om, en ökning från 35 till 45 procent av grundarvodet. Det betyder 26 550 kronor i månaden, ett lyft med runt 6 000.

Ulf Kamne i Miljöpartiet:

– De som får mest i arvode kommer att få lite mindre, de som har haft minst kommer att få mer. Det blir en utjämning.

Ulf Kamne, som från årsskiftet liksom moderaten Jonas Ransgård får 72 390 kronor i månaden för sina viceordföranderoller.

Högst arvode får kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Anneli Hulthén, 76 380 kronor i månaden, förutsatt att kommunfullmäktige imorgon godkänner det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".