Maria Rydén (M). Foto Tobias Edlund
"Det är ett stort uppdrag" säger Maria Rydén (M). Foto Tobias Edlund

Förslag på halverade arvoden i överförmyndarnämnden

Hör Maria Rydén om förslag att sänka arvodena
1:31 min

En enig arvodesberedning i kommunen föreslår att kommunfullmäktige ikväll sänker arvodena i överförmyndarnämnden till 45 procent av grundarvodet för heltidspolitiker, som nästa år uppräknas till 58 990 kronor.

För en månad sedan avslöjades att Vägvalets ordförande Theo Papaioannou erbjudits runt 58 000 kronor i månaden i överförmyndararvode mot en minimal arbetsinsats bara han röstade på den rödgrönrosa budgeten.

Efter avslöjandet - som polisanmälts och utreds - blir nu tre heltidsbetalda ledamöter i överförmyndarnämnden istället två halvtidsarvoderade.

Det betyder att socialdemokraten Ingela Tuvegran som ny ordförande i nämnden får drygt 26 000 kronor i månaden. Hennes företrädare Pelle Berglund fick drygt det dubbla. Ingela Tuvegran har inte varit aktiv i kommunpolitiken på ett par decennier.

26 000 i månaden får också moderaten Lisbeth Boêthius som redan sitter i nämndens presidium och alltså nu får ersättningen halverad.

Vilken arbetsprestation som förväntas av de båda är inte glasklart, bekräftar moderata kommunalrådet Maria Rydén. Hon svarar så här på frågan om det i själva verket är en reträttpost att leda överförmyndarnämnden:

– Jag har hört resonemanget att man uttrycker det så att det är en reträttpost, men det är ett stort uppdrag överförmynderiet.

– Det är ett ansvarsfullt uppdrag och de gör ju väldigt mycket nytta med gode män och annat. Så jag förväntar mig att de gör det de ska på sina uppdrag.

Jobbar de halvtid på det?

– Jag kan inte svara på det. Jag har ingen insyn alls, hur deras körschema ser ut.

Men i partierna ser ni på de här posterna som tack för lång och trogen tjänst?

– Jag vet inte, men en förlängning härifrån kommunstyrelsen absolut. Det är också en bra backup samarbetspartner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".