Vintervärmeljus (bearbetad)
Vintervärmeljus (bearbetad) Foto: Per Feltzin/Sveriges Radio

Billiga värmeljus - skadliga för hälsan

Professor på Sahlgrenska: Tänk på att vädra
18 min

Forskning visar att de billigaste och vanligaste värmeljusen som helt eller delvis består av paraffin kan vara skadliga för såväl vår hälsa som för miljön. 

I Sverige tänder vi otroliga mängder ljus. Närmare bestämt hela 300 miljoner värmeljus per år, och många av dem nu till jul. 

När paraffinet blir varmt avger det cancerogena ämnen som dessutom spär på växthuseffekten. De anses också vara mer brandfarliga än ljus helt gjorda av stearin. Trots detta väljer några av de största butikskedjorna som har egna värmeljus att inte skriva ut vad de innehåller på förpackningarna.

Lars Barregård, professor vid Sahlgrenska Akademin på Göteborgs universitet och Cecilia Uneram från Brandskyddsföreningen berättar om hur vi som konsumenter ska tänka kring paraffinljus.

– När man släcker ljusen blir det en extra rökpuff, den kan man tänka på att vädra ut om man vill slippa partikelhalter, säger professor Lars Barregård.

Värmeljusen ger inte bara ifrån sig skadliga luftföroreningar de kan även börja brinna om man inte är försiktig.

Cecilia Uneram från Brandskyddsföreningen:

– Paraffinet har en lägre smältpunkt och tänder snabbare. Vilket gör att ett paraffinljus har en högre risk att flamma upp än vad ett värmeljus av stearin har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".