Scen ur filmen "Turist". Foto: Fredrik Wenzel
1 av 2
Scen ur filmen "Turist". Foto: Fredrik Wenzel
Ruben Östlund under inspelningen av "Turist" i franska alperna. Foto: Staffan Löwstedt/TT
2 av 2
Ruben Östlund under inspelningen av "Turist" i franska alperna. Foto: Staffan Löwstedt/TT

Ruben Östlunds "Turist" kan vinna Golden Globe

Göteborgaren Ruben Östlunds alp- och familjedrama "Turist" fortsätter skörda internationell framgång.

Regissören Ruben Östlunds är uppväxt på Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Hans fjärde långfilm "Turist" fick världspremiär på Cannes filmfestival i maj i år. Där belönades den med juryns pris "Un certain regard". Sedan dess har relationsdramat sålts till ett 40-tal länder och rönt stora framgångar på olika filmfestivaler.

"Turist" är redan nominerad för European Film Award och utsedd till Sveriges Oscarsbidrag. Och nu är den även nominerad till en Golden Globe, i kategorin Bästa utländska film.

Galan, som hålls den 11 januari 2015, brukar ses som en föraning om vilka filmer som senare prisas på självaste Oscarsgalan. Ruben Östlund är inte helt förvånad över nomineringen:

– Det är fantastiskt roligt och samtidigt en lättnad. Nomineringen har surrat som en irriterande ton där i bakhuvudet, vi har fått så bra reaktioner sedan biopremiären i USA att vi har börjat hoppas på den, säger regissören i ett uttalande.

15 svenska filmer har blivit Golden Globe-nominerade genom tiderna. Nio har vunnit – senast "Mitt liv som hund" av Lasse Hallström, från 1987.

Kulturnytt söker Ruben Östlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".