Hus i Biskopsgården Foto: Karin Malmhav/TT
Hus i Biskopsgården Foto: Karin Malmhav/TT

Fler jobb men få bostäder i storstäder

Bengt Greiff: Bostadsbristen fördröjer etableringen
1:24 min

Jobb är en av sakerna som lockar många nyanlända till storstäderna men där saknas flest bostäder och på de mindre orterna är situationen tvärtom

Att det blir svårt för de nyanlända är något som det märks på Arbetsförmedlingen där Bengt Greiff är enhetschef på avdelningen integration och etablering.

– Om det är så att vi inte har tillräckligt med bostäder så är det svårt för den enskilde att faktiskt fokusera på det man behöver göra tillsammans med Arbetsförmedlingen, att fokusera både på studier och på eventuell praktik,  säger Bengt Greiff

Han understryker att det i grunden gynnar Sverige att det flyttar hit människor och att det behövs fler människor för att upprätthålla välfärden i landet. Men bostadsbristen i storstäderna gör det svårare för nyanlända att komma in i det svenska samhället.

Hans Swärd som är professor i socialt arbete vid Lunds universitet tycker inte det är nåt konstigt att människor väljer att flytta till städer där det ofta finns mer möjligheter o där man har familj, vänner o släktingar som man vill bo nära.

– Men medaljens baksida, det är bostadssituationen, att det är brist på bostäder som proppar till det hela.

Det blir ett dilemma också eftersom storstäderna ofta har större jobb- och framtidsmöjligheter än mindre orter.

– Det är klart att de här kommunerna har väldigt stark påfrestning redan från början, har svårt att klara det här med skolgång och så. Det är ett problem idag att få ut flyktingar i landet därför att många kommuner vägrar ju ta emot ensamkommande flyktingbarn och ta emot kommunplaceringar av flyktingar. Det är klart, kunde man klara detta i landets 290 kommuner så det blir lite jämnt fördelat så skulle ju inte problemet vara så stort.

Hans Swärd anser att det måste skapas fler framtidsmöjligheter på andra håll i landet utanför storstäderna.

– Jag tror också att det gäller att skapa olika förutsättningar till jobb på många håll i landet, och det finns ju sådana regioner som till exempel Gnosjö i Småland.

Bengt Greiff på Arbetsförmedlingen vill att det framförallt ska byggas fler bostäder - annars finns risken att problemen växer.

– Risken finns att det fördröjer etableringen till ett arbete, men också i samhället för ett antal människor. Att det tar längre tid vilket i sig drabbar den enskilde, men också i slutändan drabbar samhällsekonomin på det perspektivet. Men också naturligtvis arbetsgivare som kan riskera att gå miste om kompetens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".