Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Adam Ihse/TT.
Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Adam Ihse/TT.
Trollhättan

Saabs konkurs pågår flera år till

"God behållning totalt"
1:33 min

Saab Automobiles konkursförvaltare har hittills fått in drygt tre miljarder kronor till konkursboet. Redan i vår kan de tidigare anställda komma att få 50 miljoner att dela på.

Vi har en rätt god behållning i konkursen totalt sett uppgår den till cirka 3,3 miljarder kronor, säger konkursförvaltaren Hans Bergqvist, till P4 Väst.

Många av de företag som Saab Automobile hade skulder till kommer att till få lite betalt, men det är få som kommer få fullt betalt. Dessutom tror konkursförvaltarna att de drygt 3 000 tidigare anställda på biltillverkaren kommer få dela på runt 50 miljoner, pengar som kan betalas ut redan i vår.

Konkursboet har fått in drygt tre miljarder kronor på att bland annat sälja Saabs tillgångar, men det täcker bara en bråkdel av de skulder som Saab hade när biltillverkaren gick i konkurs 2011. Skuldberget var då hela 13 miljarder.

Trots att konkursen pågått i snart tre år återstår fortfarande mycket jobb med konkursen. Först om tre till fyra år kan arbetet vara klart.

– Det kommer ta flera år, säger den andra konkursförvaltaren Anne-Marie Pouteaux.

En av anledningarna är att konkursförvaltarna har stämt 37 företag på runt 580 miljoner kronor, men än så länge har få av de målen avgjorts. Stämningar har fått kritik från underleverantörer.

– Det är ju rätt naturligt, men det är på det viset att när ett bolag är på obestånd och inte kan behandla alla företag lika så är det vår skyldighet att återställa ordningen om någon har fått betalt före någon annan, säger Hans Bergvist.

Konkursförvaltarna har också fått kritik för sitt arvode. Hittills har advokaterna och deras byråer fått över 200 miljoner kronor i arvode för jobbet med konkursen.

– Det är väl en rätt så osaklig kritik. Vi har i dag informerat om omfattningen av den här konkursen och hur många som varit involverade i att hantera detta på ett klokt sätt och på bästa sätt för borgenärerna, säger Bergqvist.

Han vill inte svara på om det är rimligt att konkursförvaltarna har ett timarvode på upp till 4 500 kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".