Skotten i Göteborg Del 2: Marco. Genrebild: Karwan Faraj/SR.
Marco är dömd för att ha skjutit en människa. Bilden är arrangerad.
Skotten i Göteborg

Marco var en av skyttarna i Göteborg

Marco: "Dåligt samvete... jag skulle nästan säga motsatsen"
2:33 min

P1 Dokumentär fortsätter sin granskning av de över 100 skjutningarna som varit i Göteborg sen 2013. För första gången träder nu den undre världen fram. Marco är dömd för att ha skjutit en människa på grund av en förolämpning.

– Han gick över en gräns av respektlöshet där man hamnar i en situation där det finns ingen annan utväg än att svara. Jag måste gå och träffa den här personen och lösa det. Visa att han inte kan sätta mig på plats utan jag sätter han på plats, berättar Marco som vi kallar honom. Han är i 25-årsåldern och har begått brott sedan tonåren.

Marco hade bråkat med en kille och trodde först att han lyckats tala honom till rätta. Men när han fick höra att killen betedde sig som om han vunnit över Marco ser Marco det som att det inte finns någon annan utväg.

– Så åkte jag för att träffa killen. Och jag sköt honom.

Marco sköt killen mitt på dan, på en öppen plats. Han var inte maskerad, för det var viktigt att killen skulle se att det var han. Det hände för några år sedan och Marco dömdes för grov misshandel trots en noggrann plan för att förstöra bevis och trots att han inte sa något i polisförhören.

Senast förra året dömdes Marco för grovt vapenbrott. Han greps med en pistol i en bil mitt under pågående uppgörelser bland kriminella i Göteborg. Han säger att han inte är inblandad i skjutningarna nu men vill inte förklara varför han var beväpnade den där dagen han greps.

Det är första gången någon från förövarsidan pratar så pass öppenhjärtigt om det som pågår i Göteborgs undre värld. Marco beskriver att det inte längre handlar om gäng bland Göteborgs kriminella.

Gängmedlemmarna tröttnade på att inte få hela förtjänsten själva av de brott de begick och därför splittrades gängen, berättar Marco. Numera handlar det, enligt honom, om lösa grupperingar och frilansare.

– Det är olika kriminella personer som samarbetar med varandra. De samarbetar affärsmässigt men även med muskler och information. Du är inte bunden till någon speciell organisation så folk blir som vildar, säger han.

Pengar har alltid varit allt i Marcos värld och det gäller att till varje pris inte visa svaghet.

– Om man tillåter någon annan att trampa på en så ser andra det också. Då kommer samma person fortsätta att trampa på dig, andra kommer komma och se det som att du inte är något hot, du är en person som man kan köra över, du är inget att räkna med. Därför finns det inga bagateller. Allting räknas, säger Marco.

Del två av Skotten i Göteborg sänds söndag 14 november 15.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".