Så här såg Geminidernas stjärnfall ut över USA för några år sen. Foto: AP
Så här såg Geminidernas stjärnfall ut över USA för några år sen. Foto: AP

Mäktigt stjärnfall i kväll

"Redan när det mörknar börjar stjärnfallen"
1:09 min

I natt kan vi få se årets mest intensiva stjärnfall när jorden passerar genom ett stoftmoln från en asteroid. Det är svärmen Geminiderna som varje år vid Lucia ger upphov till mellan 60 och 120 stjärnfall i timmen.

– Man kan ge sig ut redan när det har mörknat för då börjar de första stjärnfallen. Men timmarna fram till midnatt och däromkring blir allra bäst i år. Halvmånens sken stör sedan stjärnfallen under senare delen av natten, säger Gunnar Sporrong som är P4 Göteborgs astronomiexpert.

Om det är någorlunda molnfritt och man inte befinner sig på en plats med för mycket stadsljus, så kan man få se ett mäktigt skådespel i vinternatten. Gunnar Sporrong rekommenderar att man tar med sig en termos med choklad, örtte eller juice. Kaffe och vanligt te och allt annat som innehåller något som slutar på -in, bör man undvika. Mörkerseendet blir sämre av både koffein och nikotin och annat -in.

Och så ställer man sig väl då med bakåtböjd nacke och tittar upp mot skyn?
– Nä, det är som gjort för att få nackspärr. Det bästa är att man sätter sig i halvliggande ställning i en solstol eller liknande. Ett varmt och bekvämt liggunderlag på bara marken kan jag också rekommendera, säger Gunnar Sporrong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".