Godståg Foto: Hasse Holmberg / Scanpix.
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm kan öka

Kan vi inte köra fler godståg så får de istället bli längre
1:13 min

Den hårt trafikerade Västra stambanan kommer att avlastas en hel del när Trafikverket ska styra över godstrafik till och från Göteborg via Bergslagsbanan.

På så sätt kan man öka persontrafiken på Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm.

Mycket av godstrafiken på järnvägen kommer ändå att snabbt nå östra, mellersta och norra Sverige menar trafikverkets chef för region Väst Håkan Wennerström.

– Vi bygger ut både kraftförsörjningen och möjligheten till fler möten ute på Norge/Väner- och Bergslagsbanan. Ökar vi attraktiviteten för gods på denna bana, ja då får ju fler persontåg plats på Västra stambanan.

Att använda sig av Norge/ Vänerbanan och Bergslagsbanan för mer godstrafik kräver en del omställningar. En sådan åtgärd är att istället för att köra maximalt 650 meter långa tåg, så släpper Trafikverket fram godståg på 750 meter.

För att göra det möjligt ska nya längre sido- och väntspår byggas utefter alla de stora järnvägsstråken genom landet.

– Kan vi inte köra fler tåg så vill vi köra längre tåg. Ökar vi med hundra meter så motsvarar det många containrar, säger Håkan Wennerström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".