Hamnbanan vid Pölsebo.
Hamnbanan vid Pölsebo. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio Göteborg (arkivbild)

Hamnbanans sista etapp får dubbelspår först om 20 år

Håkan Wennnerström om att hamnbanans dubbelspår dröjer
1:35 min

Arbetet med att bygga dubbelspår på den en mil långa Hamnbanan på Hisingen kommer inte att bli helt klart förrän en bit in på 2030 talet. Det är den tre kilometer långa sträckan förbi Ramberget som får vänta.

Detta är nu klart sedan Göteborgs hamn och Trafikverket tittat över gods och tågkapaciteten för Hamnbanan under de kommande 25 åren.

Dom överiga fyra etapperna på Hamnbanan blir klara till 2021 och kostar staten 2,7  miljarder kronor, säger Trafikverkets regionchef Håkan Wennerström.

– Dom här fyra etapperna av fem som vi bygger nu kommer att ha dubbelspår 2021. Med detta klarar vi en hamnutveckling som ligger på runt fyra procent per år.
Då är dom närmsta tjugo åren säkrade för hamnens containertransporter på Hamnbanan, menar Håkan Wennerström.

Det är mittetappen av Hamnbanan som får vänta på utbyggnad till dubbelspår.
Sträckan på cirka tre kilometer går nedanför Ramberget. Planer finns sedan ett par år att dra både Hamnbanan med dubbelspår och Lundbyleden genom Ramberget. Kostnaden för denna mittetapp ligger idag på drygt 4 miljarder.

När både tågtrafiken och biltrafiken går genom Ramberget, eller sänks ner och däckas över, så går det att bygga många tusen nya bostäder på den frilagda marken.

Men överenskommelsen mellan Göteborgs hamn och trafikverket innebär att bostadsbyggandet söder om Ramberget och ner mot älven får vänta till in på 2030 talet, menar Håkan Wennerström.

– Vi för ju en dialog med Göteborgs stad och det vore ju önskvärt om efterfrågan på bostäder i området och kapacitetsutbyggnaden av Hamnbanan gick i takt. Men nu gör den inte riktigt det, säger Håkan Wennerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".