Polisregister, romer
Foto: TT

Polisen anmäls för olaglig registrering

"Kan finnas fel på flera andra ställen"
2:13 min

Både polisen i Västra Götaland och i Östergötland bryter mot polisdatalagen och registrerar känsliga personuppgifter utan anledning. Det anser tillsynsmyndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN som anmäler Västra Götalandspolisen till åklagare.

Sedan SIN förra året dömde ut Skånepolisens så kallade Kringresanderegister som olagligt på flera punkter har nämnden gått vidare och granskat polisen i Västra Götaland och Östergötland. Även här anser SIN att polisen ägnar sig åt olaglig registrering. I ett fall har man valt att anmäla polisen i Västra Götaland till åklagare.

– Ett fel rörde en person som då var registrerad som svensk och att han konverterat till islam. Där kunde vi då konstatera att den uppgiften hade ingen som helst koppling till någon brottslig verksamhet och det gav intrycket att det här var en registrering av den personen bara på grund av hans religion. Det är absolut förbjudet att registrera på det sättet, säger Sigurd Heuman, ordförande för SIN.

I Västra Götaland har nämnden också hittat ett register på över 180 personer som helt lagligt protesterat mot avvisningar. I det fallet har polisen själva gjort en anmälan till Riksenheten för polismål.

Ytterligare exempel på brott mot polisdatalagen som SIN har funnit är att polisen beskrivit registrerade personer som zigenare, romer, kurder eller jude. Även uppgifter om en persons hälsa har noterats. Enligt SIN rör det sig om känsliga uppgifter som inte varit nödvändiga för polisen att registrera.

Samma typ av fel som Skånepolisen tidigare fått kritik för har hittats även i den här granskningen. Det gäller till exempel att syftet med registreringen varit oklar, att för många personer har tillgång till uppgifterna, att man inte gallrar ut uppgifter och att man inte noterat vilka som är misstänkta för brott eller inte. Därför kommer ännu fler granskningar att göras.

– Nämnden har sagt att vi ska absolut fortsätta den här granskningen. Vi tror att om man sett sådana här fel på så många ställen och på så stora polismyndigheter, finns det anledning att befara att det kan finnas på andra håll också, säger Sigurd Heuman.

Efter SIN:s beslut om Kringresanderegistret har Justitiekanslern beviljat över 2 500 personer skadestånd på 5 000 kronor vardera, en kostnad på över 13 miljoner kronor som Skånepolisen får stå för. Nämnden har även granskat en ny databas som Skånepolisen upprättat, med några uppgifter från det tidigare kritiserade Kringresanderegistret. I den anser nämnden att Skånepolisen följer lagen.

     

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".