Marina Johansson, kommunalråd (s) Göteborg.
Marina Johansson, kommunalråd (s) Göteborg.

S-kommunalråd håller med imam

"Vi märker av att vi lever i en globaliserad värld.
5:48 min

Socialdemokraten Marina Johansson i Göteborg håller med om att samhället borde göra mer för att förhindra att ungdomar åker till Syrien och Irak för att kriga med Islamska staten, IS.

 Göteborgs imam Sheikh Abdirahmaan vädjar till samhället för att få hjälp med de ungdomar som beger sig till Syrien och Irak för att strida med Islamska Staten, IS.

Problematiken är välkänd och kommunen jobbar med frågan men Marina Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg med ansvar för sociala frågor, tycker att staden bör göra mer.

– Vi måste jobba mer på anhörigsidan. Det händer att anhöriga kontaktar staden eller imamer som ett rop på hjälp, och då ska vi vara där. Men vi måste gå ut med mer information om detta.

Den övervägande delen av de unga som åker till Syrien och Irak för att strida kommer från Göteborg och staden har redan ordnat en arbetsgrupp, med bland andra polisen, som samarbetar med trossamfunden. Men Marina Johansson tycker att samarbetet behöver stärkas.

– Exempelvis så kan vi ha en bättre gemensam lägesbild och samsyn på vad det är som händer. För vi vet att de här nätverken inte är som andra nätverk, de är mycket mer löst sammansatta. Det är inte bara unga personer i riskgruppen som deltar utan det är också välutbildade och etablerade människor som kan välja att delta.

Marina Johansson är rädd för att ämnet är så skam- och skuldbelagt så att inte anhöriga vågar komma och söka hjälp.

– Det är väldigt lätt att man gör detta till en kollektiv skuld till alla muslimer, men det är ju inte det det handlar om, det är väldigt få som är extrema. Vi måste gå ut med mer information så att man vet vart man vänder sig. Men också att våra anställda i kommunen och sjukvården ska veta vart man vänder sig om man ser varningstecken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".