Enhetligare regler för anhörigvårdare på väg

Svårt för anhörigvårdare att få akut avlösning i Lundby och Majorna-Linné.
1:28 min

Det finns stora brister i stödet till anhörigvårdare i Göteborg.

Det finns stora brister i stödet till anhörigvårdare i Göteborg.

På många håll får de inte det stöd de har rätt till, visar en ny kartläggning.

Bland annat ska anhörigvårdarna kunna få avlösning med kort varsel, men det är det si och så med i flera stadsdelar i Göteborg.

– Det är viktigt att vi kan ge ett bra stöd till våra anhörigvårdare, men frågan är om vi kan ge den uppbackning som de så väl behöver, säger moderata kommunalrådet Maria Rydén. Hon tycker variationerna mellan olika stadsdelar i Göteborg är för stora när det gäller det stöd som erbjuds.

Oftast är anhörigvårdaren en medelålders kvinna som tar hand om en föräldrar, men det allra tyngsta lasset kanske dras av de pensionärer som vårdar sina egna partners.

Nationella undersökningar har visat att stödet från kommunerna brister till de för samhället så viktiga anhörigvårdarna. I Göteborg har den borgerliga oppositionen legat på för att kartlägga stödet och bristerna bekräftas.

Bland annat är det svårt för anhörigvårdare att få akut avlösning i Lundby och Majorna-Linné. Förklaringen är att ansvariga chefer inte prioriterat frågan och att det saknas kunskap om lagens krav.

Kommunledningen vill nu visa var skåpet ska stå genom nya riktlinjer, så att stadsdelarna erbjuder det stöd de ska och blir bättre på att informera om anhörigvårdarnas rättigheter.

– Vi försöker hitta riktlinjer så att alla får samma stöd, säger socialdemokratiska kommunalrådet Dario Espiga.

Så nu ska det inte falla mellan stolarna längre?

– Jag kan inte lova att det aldrig händer, men vi gör allt vi kan för att det inte ska ske, säger Dario Espiga (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".