Linus Källgård och Anna Pavia. Foto: Robin Lennqvist
Linus Källgård och Anna Pavia läser termin fyra på läkarprogrammet i Göteborg. Foto: Robin Lennqvist

Läkarstudenter ifrågasätter läkarnas höga löner

Linus Källgård: Det är inte rimligt
1:37 min

Hur rimligt är det att en läkare tjänar 60 000 kronor i månaden? Den frågan ställer sig två läkarstudenter i Göteborg som tycker att läkarkåren borde prioritera arbetsmiljöfrågor i stället för högre lön.

– Det är inte rimligt att en läkare tjänar dubbelt så mycket som en sjuksköterska, säger Linus Källgård som läser termin fyra på läkarprogrammet i Göteborg.

Redan tidigt i utbildningen har Linus Källgård och hans klasskompisar fått tips från Läkarförbundet om hur man löneförhandlar för att nå bäst resultat. Men Linus och hans studiekompis Anna Pavia vill diskutera lönenivåerna, bland annat på Facebook-sidan Lönedryftet, eftersom de tycker att pengarna kan göra bättre nytta på annat håll i vården, i stället för i den enskilde läkarens plånbok.

– De är möjligt att det är en naiv tanke att pengar kan flyttas från att gå till läkarlöner till att gå till arbetsmiljöförbättringar, men det är en tanke som bör diskuteras.

Linus Källgård och Anna Pavia, som skrivit ett debattinlägg i studenttidningen Spionen, tycker också att det finns en etisk aspekt att ta ställning till när det gäller läkarlönerna.

– Inkomstklyftorna ökar och vi vet att det leder till ett generellt sämre hälsoläge, och som läkare ska man ha patientens hälsa som det främsta målet, vilket framgår av läkaretiska reglerna. Och om man då som läkare begär lika stor löneförhöjning som låglöneyrken, så ökar man på inkomstspridningen som bidrar till sämre hälsa, och då kan man fråga sig om det inte är dubbelmoral, säger Linus Källgård.

Läkarbristen och framväxten av bemanningsföretag har gett läkarna ett gott förhandlingsläge när det gäller att få upp sin lön.

Men Linus Källgård och Anna Pavia vill nu se en annan utveckling och vill gärna att Läkarförbundet hänger på.

– Vi vill skicka en signal till Läkarförbundet och våra framtida arbetsgivare att vi tycker att lönerna är tillräckliga men att det finns mer att göra på arbetsmiljöfronten och mycket annat, och att vi tycker det är viktigare att slåss för mer lågavlönade vårdyrken, säger Linus Källgård.

Så mycket tjänar läkarna

Medellön, november 2013 (kr/månaden)

Läkare/chef direkt underställd nämnd/styrelse 103 951

Distriktsläkare 69 632

Överläkare 68 468

Specialistläkare 56 568

Källa: Läkarförbundets lönestatistik 2013 (för kommun och landstingssektorn)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".