Maja Ljung
Maja Ljung bjuder på juliga recept denna gång. Foto: Peo Wenander

Maja bjuder på enkla julrecept

"Detta är världens enklaste fudge"
7:34 min

Denna gång fokuserar 13-åriga Maja Ljung, som brukar tipsa oss om olika recept och rätter i P4 Morgon, på julens smaker. Hon delar bland annat med sig av en chokladfudge.

Världens enklaste chokladfudge

Ingredienser:

1 burk kondenserad mjölk

3 påsar med chokladknappar (mörk eller ljus)

1 tesked vaniljextrakt

1 kryddmått salt

Så gör du:

Värm den kondenserade mjölken tillsammans med chokladknapparna i en mikrosäker skål i en och en halv minut på full effekt tills chokladknapparna börjat smälta och rör om. Värm inte för mycket.

Värm en och en halv minut till och blanda tills chokladen smält.

Tillsätt salt och vaniljextrakt och rör om försiktigt.

Bred ut fudgen jämt över en plastad teflonpanna.

Strö på polkagris, krossade nötter eller annat du tycker om.

Låt stå i rumstemperatur i minst fyra timmar.

Vegobullar

Portioner:20 st.

Ingridienser:

2 mjöliga potatisar (motsvarar 200 gram)

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

380 gram kokta kikärtor

1 ägg

1/2 tesked spiskummin

1/2 tesked salt

2 kryddmått svartpeppar

1 matsked potatismjöl

1/2 deciliter finhackad persilja

2 deciliter ströbröd

1 deciliter olja eller smör

Så gör du:

Skala och skär potatisen i tärningar. Koka dem i saltat vatten.

Skala lök, vitlök och morot. Riv löken grovt, vitlöken och moroten fint.

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av, mixa dem tillsammans med ägget till en grov puré.

Mosa potatisarna och blanda med kikärtorna och de rivna grönsakerna.

Blanda persilja och ströbröd på en tallrik.

Rulla smeten till runda bullar, panera dem sen i ströbrödsblandningen.

Stek dem i stekpanna i olja cirka tio minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".