Betalstation mot sommarhimmel. Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg
Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg

Fler positiva än negativa till trängselskatten

"Bilden av opinionen stämmer inte"
1:54 min

I folkomröstningen blev det ett tydligt nej till trängselskatten. Men en färsk opinionsundersökning visar att det är fler som är positiva än negativa till trängselskatten.

1026 göteborgare har intervjuats av undersökningsföretaget som bär samma namn som dess ägare, Hanne K Larssen.

Att Hanne K Larssens undersökning visar att fler är positiva till trängselskatten idag betyder inte att en ny folkomröstning skulle leda till ett ja i frågan.

- Göteborgaren i stort sett är väldigt positiv till utbyggnad av kollektivtrafik, cykelvägar och mer positiv än negativ till Västsvenska paketet och Västlänken. Men till och med lite mer positiv till trängselskatten, säger Hanne K Larssen.

Hon har gjort undersökningen på eget uppdrag, för att få klarhet i en fråga som hon tyckte varit grumligt belyst i medier. 

I folkomröstningen röstade som bekant 57 procent av Göteborgarna nej till trängselskatt. Men i Hanne K Larssens undersökning är bilden en annan. Nu är visserligen frågeställningarna inte jämförbara men Hanne K Larssen menar att bilden av opinionen kring trängselskatten inte stämmer.

- Det går nästan inte en dag utan man kan läsa en ny arg insändare eller debattartikel i GP. Det känns faktiskt inte som att det är riktigt så bland göteborgarna i stort.

Undersökningen i siffror:
1026 göteborgare mellan 18-84 år är intervjuade. De svarande har fått svara på en 7-gradig skala från mycket positiv till mycket negativ. Har man svarat 5 till 7 på skalan räknas det som positiv, 1-3 som negativ.

83% är positiva till utbyggnad av kollektivtrafik.
75% är positiva till utbyggnad av cykelvägar.
69% är positiva till utbyggnad av järnvägsnätet.
51% är positiva till utbyggnad av vägnätet för bilar.

Västsvenska paketet
49% är positiva till Västsvenska paketet.
35% är negativa till Västsvenska paketet.

Västlänken
46% är positiva till Västlänken.
41% är negativa till Västlänken.

Trängselskatten
48% är positiva till att ha kvar trängselskatten.
44% är negativa till att ha kvar trängselskatten. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".