Storbolag från 17 länder vill bygga i Centrala Älvstaden

Patrik Andersson om att 17 länder vill bygga Älvstaden
1:18 min

Ett 50-tal utländska byggare och större investerare från 17 länder har anmält sitt intresse för att vara med när Centrala Älvstaden i Göteborg ska börja byggas.

Sammanlagt kommer investeringarna i Centrala Älvstaden att ligga på mellan 250 och 300 miljarder kronor under den kommande femtonårsperioden.

– Det här är mycket stort och vi upplever att när budskapet nu kommer ut om vad som ska hända i de centrala delarna av Göteborg, säger Patrik Andersson VD på Business Region Göteborg

Tyskland, Storbritannien och Norge, men även Sydafrika vill vara med och bygga i Centrala Älvstaden. Det handlar bland annat om nytt boende för 45 000 göteborgare samt upp mot 50 kanske 60 000 nya arbetsplatser.

I centrala Älvstaden ingår grovt räknat hela det gamla innerhamnsområdet med stora byggsatsninger på bland annat Frihamnen och Gullbergsvass/Centralenområdet.

– Både utländska och svenska investerare vill ju ha en någorlunda exakt tidsplan för de olika projekten i Centrala Älvstaden.

Men man förstår ju också att allting inte blir klart dag ett, man ser istället de kommande 10- 15 åren framför sig, säger Patrik Andersson vd på Business Region Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".