En tom sjukhussäng på Näl. Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio
Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio

Långa köer till cancerbehandling i Västra Götaland

"Näl ligger lite bättre till"
1:34 min

I Västra Götalandsregionen tar det i genomsnitt längre tid att få behandling för cancer än i övriga landsting. Det visar Socialstyrelsens nya rapport om väntetiderna inom cancervården.

Största skillnaden mellan Västra Götaland och övriga landsting gäller lungcancer, som också är den svåraste cancerformen, där risken är störst att man dör i sin sjukdom.

Lungcancer kan opereras om den upptäcks tidigt, men Socialstyrelsens siffror från förra året visar att det var 3 600 som fick diagnosen lungcancer och 3 500 som dog i sjukdomen. När den upptäcks är det ofta för sent.

Efter att en specialistläkare konstaterat att det är lungcancer tar det 36 dagar, mer än fem veckor, innan behandlingen börjar för dem som får sin vård i Västra Götalandsregionen. Det är en hel vecka längre än medeltalet i landet.

Och bland sjukhusen inom regionen är det Sahlgrenska som har den längsta väntetiden. NÄL ligger lite bättre till, men fortfarande får lungcancerpatienterna vänta längre på behandling där än medelvärdet, som är 29 dagar.

De cancerpatienter som har de jämförelsevis skonsammaste väntetiderna är de som fått diagnosen bröstcancer. De behöver bara vänta knappt tre veckor, i Västra Götaland är det 22 dagar.

Västra Götaland ligger alltså strax över genomsnittet för de flesta cancerformer man mäter.

Socialstyrelsen konstaterar att väntetiderna varierar stort över landet mellan landsting och sjukhus, men totalt gäller det över en månad för alla former av cancervård och över två månader för diagnoser som ändtarmscancer och njurcancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".