Fiskebåt
Foto: SVT Bild

Mindre sill och mer räka i fiskekvoter

De svenska fiskekvoterna för sill, makrill och gråsej minskar i Västerhavet nästa år. Men kvoterna för räka, havskräfta, torsk och rödspätta ökar. 

Det blev resultatet av EU:s fiskeförhandlingar, som nu för första gången genomförts enligt unionens nya fiskepolitik. Denna fastslår bland annat att beslut om hur mycket man får fiska ska grundas på vetenskapliga råd.

EU:s beslut gäller både totalfångster för varje art i ett visst område, och hur mycket varje land får fiska.

Bland de arter där fisket måste minska märks sillen. För svenska fiskare krymps kvoten i Nordsjöns EU-zon med fem procent. I området Skagerrak/Kattegatt, där huvuddelen av det svenska sillfisket i Västerhavet sker, minskas kvoten med sju procent.

Makrillfisket i hela Västerhavet ska också minska, för svensk del med 13 procent.

Fisket av gråsej skärs ner med 15 procent.

Å andra sidan kan det svenska fisket av torsk öka i både Nordsjön och Skagerrak, liksom fisket av rödspotta i Kattegatt.

Dessutom ges klartecken för ett ökat fiske av såväl havskräfta som räka. Den svenska kvoten för räkfiske i Skagerrak och Kattegatt höjs med 15 procent.

"Jag är glad att vi har nått en överenskommelse och jag tycker det är tydligt att den nya gemensamma fiskeripolitiken fungerar såsom det var tänkt", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".