Theo Papaioannou Vägvalet
1 av 2
Theo Papaioannou, partiledare för Vägvalet. Foto: Sveriges Radio.
Johan Nyhus (S) Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio
2 av 2
Johan Nyhus (S) Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

Politikerna: Vi måste jobba efter valresultatet

Politikerna tvivlar på att opinionen har svängt i trängselskattefrågan.
1:44 min

Att Göteborgare skulle vara mer positiva än negativa till trängselskatten har Vägvalets Theo Papaioannou svårt att tänka sig.

-Jag har lite svårt att se att det på bara några månader skulle backat 13 procent, säger Theo Papaioannou från partiet Vägvalet.

Att göra en direkt jämförelse med folkomröstningen går inte göra. Där hade Göteborgarna två val, ja eller nej till trängselskatt. Frågan i opinionsundersökningen, från det lilla Göteborgsinstitutet Hanne K Larssen, löd: "Är du positiv eller negativ till trängselskatten".

Och när det gäller folkomröstningsresultatet säger Theo Papaioannou:

-Många har utgått ifrån att man inte vill ha trängselskatten, vissa har lagt in Västlänken, det västsvenska paketet, och vissa har lagt in det politiska förtroendet. Men den klara signalen är att göteborgarna inte vill ha trängselskatten, säger Theo Papaioannou från partiet Vägvalet.

I folkomröstningen sa 57 procent nej till trängselskatten, och det är det som gäller, enligt Theo Papaioannou. Den inställningen delar han med sin debattmotståndare, socialdemokratiske kommunalrådet Johan Nyhus:

-Det är svårt att analysera opinionsmätningar tycker jag. Vi har ett valresultat från en folkomröstning, och det måste vara det vi jobbar efter.

Fast resultatet från undersökningen känner han sig benägen att lita på.

-När jag ser på det här så känner jag att det är ungefär den här bilden jag har. Utan att ge alltför mycket vikt till en opinionsundersökning så tycker jag ändå att det känns ungefär som det jag möter när jag är ute på stan eller på arrangemang.

Undersökningen i siffror:
1026 göteborgare mellan 18-84 år är intervjuade. De svarande har fått svara på en 7-gradig skala från mycket positiv till mycket negativ. Har man svarat 5 till 7 på skalan räknas det som positiv, 1-3 som negativ.

83% är positiva till utbyggnad av kollektivtrafik.
75% är positiva till utbyggnad av cykelvägar.
69% är positiva till utbyggnad av järnvägsnätet.
51% är positiva till utbyggnad av vägnätet för bilar.

Västsvenska paketet
49% är positiva till Västsvenska paketet.
35% är negativa till Västsvenska paketet.

Västlänken
46% är positiva till Västlänken.
41% är negativa till Västlänken.

Trängselskatten
48% är positiva till att ha kvar trängselskatten.
44% är negativa till att ha kvar trängselskatten. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".