Gothnet och Telia Sonera i misstänkt kartell

Konkurrensverket stämmer Telia Sonera och det kommunala bolaget Gothnet på tillsammans 36 miljoner kronor i böter/konkurrensskadeavgift för misstänkt kartellbildning.

Enligt Konkurrensverket har de två företagen bildat en anbudskartell när Göteborgs kommun upphandlade datakommunikation 2009. Kontraktet gällde över flera år och hade ett värde på drygt 400 miljoner kronor.

I stämningsansökan till Stockholms tingsrätt i dag krävs Telia Sonera på 18 800 000 kronor och Gothnet på 16 960 000 kronor för att det brutit mot gällande regelverk.

Gothnet och Telia Sonera, som normalt är konkurrenter på samma affärsmarknad, kom överens om att Telia Sonera inte skulle lämna anbud i upphandlingen. Gothnet vann upphandlingen.

Därefter tecknade Gothnet ett kontrakt med Telia Sonera som exklusiv underleverantör, vilket innebär en otillåten anbudskartell som strider mot konkurrensreglerna, enligt Konkurrensverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".